Blog

Lees hier mijn blogartikel Burn-out ... De naakte waarheid.

Burn-out … De naakte waarheid

Tijdens mijn burn-out had ik al besloten dat ik mijn eigen ervaringen ooit eens wou delen. Al was het maar om jou het gevoel te geven dat ik jou begrijp, dat het geen inbeelding of aanstellerij is … en vooral zodat je weet dat je er niet alleen voor staat!
 
Mensen vallen geleidelijk aan burn-out of kunnen van de éne dag op de andere niets meer. Dat laatste was bij mij het geval. Ik had opeens geen kracht meer in mijn armen om mijn haardroger omhoog te houden. Ik moest echt naar mijn woorden zoeken, kon mij niet meer concentreren en vergat alles. Zo wou ik ter voorbereiding van een doktersbezoek mijn symptomen oplijsten. Het lijstje lag in de keuken en tegen dat ik vanuit de veranda naar de keuken was gestapt om te noteren dat ik alles vergat … was ik vergeten wat ik wou opschrijven. Best grappig eigenlijk.
Mijn osteopate, die er in het verleden wel al talloze keren in geslaagd was om mij tijdelijk op te lappen met haar gouden handen, voelde de bui al hangen. Toen ze voorzichtig het woord ‘burn-out’ liet vallen, ben ik al huilend naar huis gereden. Ik, burn-out? 
Ze had bovendien eerlijk verteld dat het soms wel anderhalf à 2 jaar duurt eer je volledig hersteld bent van een burn-out. Achteraf is dit heel realistisch gebleken.
 
Nadat de huisarts mij arbeidsongeschikt had verklaard en mijn lichaam eindelijk de kans kreeg om te rusten, ben ik pas écht gecrasht. Dan pas voelde ik hoe moe ik was, hoe uitgeput mijn lichaam was en begon ik in te zien dat deze burn-out al lang op de loer lag. Al maanden kroop ik gelijk met mijn dochtertje van vier in bed: te moe om nog iets te doen ’s avonds. Al maanden had ik regelmatig pijnlijke nek- en schouderspieren, een geblokkeerde onderrug en pijn aan mijn ribben. Maar wij mensen zoeken altijd wel naar één of ander goed excuus om deze symptomen te verklaren: een zware job, de leeftijd, de zorg voor 2 kinderen, …
Nu ik thuis was en mijn lichaam minder stress ervaarde, kwam daar nog eens spierpijn over mijn hele lijf bij: mijn vingers, polsen, bovenarmen, nek, schouders, rug, benen, enkels, tot zelfs mijn tenen deden pijn. Als je maanden niet luistert naar de signalen van jouw lichaam, word je dus zo gedwongen om te rusten …


Eenmaal het goed tot mij doorgedrongen was dat ik werkelijk burn-out was, volgde er een moeilijke opgave: stilvallen. Het zijn namelijk net de mensen die altijd ‘aan’ staan, die alles zo goed lijken aan te kunnen, die altijd paraat staan voor anderen en zichzelf wegcijferen … die het meest risico lopen op een burn-out. En door stil te staan, moet je ook beginnen na te denken over je leven(sstijl), wat velen dan ook bewust of onbewust vermijden.
Het heeft dan ook een hele tijd geduurd eer ik kon ‘vertragen’. Hartcoherentie, eenvoudige ademhalingsoefeningen om het lichaam opnieuw in balans te brengen en beter met stress om te kunnen gaan, was de start van mijn genezingsproces! 
 
Dankzij hartcoherentie kreeg mijn lichaam het signaal dat het opnieuw veilig en in balans was. Vanuit die balansstaat kon ik rustig aan therapie en coaching opstarten, waarbij ik heel goed naar mijn lichaam moest luisteren. Ging ik te snel, dan kreeg ik immers weer spierpijnen of rugpijn en moest ik extra rusten. Vaak was er eerst een tijdelijke stap achteruit nodig, om dan weer voorzichtig vooruitgang te boeken. Het was mijn eigen 'Jerusalema'dans: 2 stappen vooruit, één achteruit, 3 vooruit, één achteruit, ... Telkens stak de twijfel dan weer de kop op:  vanwaar komt die spierpijn weeral, hoe lang ga ik nog ziek zijn, ik ken mijn eigen grenzen niet meer …
Omdat ikzelf de ongelooflijk heilzame werking van hartcoherentie heb ervaren, heb ik de opleiding tot hartcoherentie coach gevolgd. Ik ben dan ook blij om jou deze te kunnen aanbieden.
 
Vroeger werd een burn-out spijtig genoeg al te vaak behandeld als een depressie of kregen cliënten enkel medicatie voorgeschreven. Dat waren dan antidepressiva en/of slaapmiddelen, omdat een burn-out ook vaak samengaat met slaapstoornissen. 
Sommige mensen hebben ongetwijfeld baat bij medicatie. Dat kan, zeker in het begin wanneer de last te zwaar om dragen is, ondersteunend werken. Alleen … antidepressiva leggen jouw emoties lam. Eens je daarmee stopt, moet je toch vroeg of laat door jouw ‘proces’. Zonder bijkomende therapie (lichaamswerk en/of coaching) is het risico op herval heel groot zodra je terugkeert naar je oude levensstijl en je je mindset niet veranderd hebt (bijvoorbeeld via life coaching). Bovendien is een tweede burn-out vaak nog zwaarder dan een eerste burn-out. 
Gelukkig komen artsen daar steeds vaker op terug en werk ik nu als coach dan ook samen met dokters, kinesisten, osteopaten, psychotherapeuten, … We zijn geen concurrenten van mekaar, maar vullen mekaar aan. Indien jouw arts jou geen aanvullende therapie aanbiedt, vraag ernaar!
 
Een genezingsproces verschilt van mens tot mens. De éne heeft meer baat bij lichaamswerk, de andere bij coaching. Aangezien lichaam en geest één geheel vormen, werk ik op beide, vandaar ook de naam van mijn praktijk, Heart & Soul. 
Ik bied naast hartcoherentie en life coaching ook advies over een alkalische levensstijl aan. Je komt te weten welke voeding en producten ondersteunend werken bij stress, spierpijn en lichamelijke uitputting en welke bevorderend werken voor jouw herstel van een burn-out. Het omgekeerde, wat belastend werkt, komt natuurlijk ook aan bod. 


Wat mij tijdens mijn burn-out ook getroffen heeft, is het taboe dat er nog op rust en het onbegrip van de mensen. Ze zien jou op straat fietsen, gaan er vanuit dat je beter bent en spreken je er dan ook goedbedoeld over aan: ‘Je bent precies al genezen’. Maar wat ze niet weten, is dat je zelfs na een simpel fietstochtje van een kwartier, nadien drie dagen moet recupereren. Je gaat op vakantie naar zee, maar zit daar elke dag van miserie te huilen, omdat je geen energie hebt om iets te doen met je dochter. 
Ik ben de eerste om toe te geven dat ik in het verleden ook wel eens zo gedacht heb vanuit onwetendheid. Wie zelf een burn-out heeft meegemaakt, weet ondertussen wel beter ...
Als coach geef ik jou dan ook graag tips hoe hiermee om te gaan. Wist je trouwens dat je een burn-out ook medisch kunt laten vaststellen? Vaak kan je in je omgeving op meer begrip rekenen als het zwart op wit op papier staat.

Wil jij graag begeleid worden tijdens jouw burn-out proces? 
Wil jij anders in het leven staan?

Ik begrijp jou … En ik ben er graag voor jou!
Samen zoeken we de juiste weg om jou opnieuw in jouw kracht te zetten. Met vallen en opstaan en misschien nemen we wel opeens een andere afrit, omdat we jouw gevoel en jouw lichaam volgen. Zo kan je je eigen weg gaan en niet de snelweg van andermans verwachtingen.


Aangezien een genezingsproces voor iedereen anders is, werk ik dan ook op maat van de cliënt. 

Lees hier mijn blogartikel Hoe weet je dat je burn-out bent? Of al aardig op weg ernaartoe bent?

Hoe weet je dat je burn-out bent? Of al aardig op weg ernaartoe bent?

Het is aanstaande donderdag de verjaardag van mijn vroegere baas, hieperdepiep hoera! 

Ik had het genoegen om voor hem te mogen werken tot aan zijn pensioen. En ik heb dat elke dag met veel plezier gedaan! Hij was dan ook een man met het hart op de juiste plaats, streng maar rechtvaardig. 


Naar jaarlijkse gewoonte kruip ik dan in mijn pen en schrijf ik een gedicht voor hem. Mijn poëzie bevat vaak droge humor, daar moet je wel tegen kunnen natuurlijk. Maar ik schrijf vooral vanuit mijn Hart & Ziel. Mijn gedichten zijn dan ook echte cadeautjes voor de mensen die ik graag zie.


Al zolang ik me kan herinneren, schrijf ik gedichten, onder de alias Shabeli Aras. Als kind lag er al een boekje en potlood naast mijn bed, voor het geval mijn inspiratie opeens zou opkomen. Want het zit zo: Als ik inspiratie krijg, dan moet ik die kunnen neerpennen, eerder kan ik niet slapen. 

Een gedicht schrijven gaat bij mij heel vlot. De woorden komen vanzelf. Ik zit dan ‘in the flow’, zoals ze tegenwoordig zeggen.


Enkele jaren geleden kreeg ik echter geen letter meer op papier. Ik kon me niet meer concentreren. Had totaal geen inspiratie meer.

Eén van de kenmerken van burnout is depersonalisatie. 

Mensen zeggen vaak letterlijk: ‘Ik herken mezelf niet meer.’ en dat klopt. Ze zijn niet meer de persoon die ze vroeger waren. 

Dat is exact wat ik ook bij mezelf opmerkte.


Laat het alsjeblieft niet zover komen!


Merk je toenemende concentratie- en focusproblemen op, ondanks voldoende nachtrust?

Heb je vaak hoofdpijn, nek- en schouderpijn of rugpijn?

Heb je meer en meer koffie nodig om op de been te blijven?


Dit zijn maar enkele kenmerken van overspannenheid of oververmoeidheid. Als je niet tijdig ingrijpt, kan dit op termijn leiden tot een burn-out.


Met hartcoherentie kan je de klok gelukkig terugdraaien! 


Als hartcoherentiecoach leer ik jou in 4 sessies ademhalingsoefeningen aan die je 2 x 10 minuutjes per dag kan inzetten tegen stress en burn-out. Terwijl je relaxt en focust op jouw ademhaling, werk je aan jouw stressbestendigheid.


In het stress- en burn-out programma dat ik aanbied, zit ook life coaching.


Hoe komt het dat ik steeds weer over mijn grenzen ga?

Waarom vind ik het zo moeilijk om hulp te vragen?

Welke job zou beter bij mij passen?


Via life coaching kan je een antwoord vinden op al jouw vragen.

Lees hier mijn blogartikel Geef jij jouw energie ook weg?

Geef jij jouw energie ook weg?

Beeld je eens in dat jouw energie in een potje zit dat normaal mooi afgesloten is met een deksel. Jouw energie loodst jou door de dag, maakt je weerbaar tegen stress, zorgt zelfs voor immuniteit tegen ziektes, enz. ...

Als je met 'iets' blijft rondlopen, vreet dit aan jouw energie. Jouw potje blijft openstaan tot je jouw 'iets = jouw energievreter' oplost. Dat 'iets' kan heel divers zijn:
- Je durft geen gesprek met jouw baas aangaan.
- Je hebt geen idee hoe je jouw doel kunt bereiken.
- Je durft niet uit een slechte relatie stappen ...

Als Life coach begeleid ik jou om jouw 'energievreter' aan te pakken en zo te waken over jouw kostbare energie. Je staat er dus niet alleen voor!

Vaak gaan mensen al bij een simpele verkoudheid naar de dokter of nemen ze medicijnen, maar als ze voelen dat ze 'geblokkeerd' zijn door 'iets' blijven ze weken, maanden of in het slechtste geval zelfs jaren rondlopen met hun energievreter. Zie je het al voor jou hoe ondermijnend dit werkt?

Als coach geef ik mezelf hoogstens 2 weken als ik met 'iets' zit. Ja hoor, je leest het goed: de coach laat zich coachen, net zoals de meeste van mijn collega-coaches trouwens. Immers, enkel als je als coach goed in je vel zit en jouw energie hoog is, kan je cliënten begeleiden naar de beste oplossing in henzelf.

Zie het als een investering in jezelf, als jouw energie terugkopen ...
In Nederland bijvoorbeeld is jezelf laten coachen ondertussen al heel 'gewoon'. Wij, Belgen, moeten hieraan nog wat wennen.

Kom jij eens uitproberen hoe 'life changing' een coachingsessie voor jou kan zijn?

Lees hier mijn blogartikel Van fibromyalgie naar een leven met minder pijn en meer energie!

Van fibromyalgie naar een leven met minder pijn en meer energie! 

Toen ik enkele jaren geleden een zware burn-out had, voelde ik o.a. pijn over mijn ganse lichaam. Van mijn vingers tot mijn tenen, ik had pijnklachten die zich verplaatsten en bovendien onvoorspelbaar waren. Soms had ik een ‘goede’ dag, maar de dag erna kon ik opeens bijna niet uit de voeten. Bij het opstaan was ik stram en stijf. Ik had geen energie en was erg vermoeid.

Op aanraden van mijn huisarts, liet ik mij verder onderzoeken door een reumatoloog. Gelukkig was de test op fibromyalgie negatief, maar ik scoorde wel positief op een aantal punten en kreeg een duidelijke boodschap mee van de reumatoloog: ‘Indien je jouw leefstijl niet drastisch omgooit, kan jouw burn-out zich op termijn wél ontwikkelen tot fibromyalgie!’. M.a.w. kan de burn-out zich op jouw spieren en bindweefsel zetten.


De Westerse geneeskunde heeft tot op heden nog geen remedie gevonden en beperkt zich dan ook tot bestrijding van de klachten met pijnmedicatie. Maar wat als we de oorzaak van die klachten nu eens zouden aanpakken en teruggaan naar het prille begin van dit verhaal!?
 
Bij Heart & Soul doen we dit stap voor stap. Fibromyalgie is niet zomaar uit de lucht komen gevallen. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer je pijnklachten ontwikkelde. Ook jouw herstel zal dus tijd vragen en in fasen verlopen. 

 1. Voeding en leefstijl 

  Voeding en leefstijl bepalen 50% van jouw herstel. Daarom is dit stap 1 bij Heart & Soul. Aan de hand van een kinesiologische test bepaal ik welke voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen jouw lichaam nodig heeft en dus ook omgekeerd, wat jouw herstel juist tegenwerkt.

 2. TRE®

  Dit is een ontspannende lichaamsgerichte methode om (spier)spanning los te laten, pijn en angst te verminderen, je lichaam opnieuw in balans te brengen en je energie te vernieuwen.

 3. Lazuli life coaching

  Daar waar de Westerse geneeskunde zich focust op het lichamelijke en het probleem dus fysisch probeert op te oplossen, werkt Heart & Soul holistisch. Lichaam en geest zijn één. Via Lazuli life coaching werk ik op jouw bewustzijn via het onderbewuste.
  Want natuurlijk wil je genezen en van die pijn af! Maar wat heb je dan nog extra nodig om te herstellen?
  Hoeveel op 10 geef je jouw pijn en hoe kan je bijvoorbeeld naar een 3/10 of minder te gaan?
  Hoe kan je jouw eigenwaardegevoel vergroten en je goed genoeg voelen?
  Met Lazuli life coaching raken we de kern van het probleem en vinden we de oplossing die in jou zit!


Dus … Wil je jouw leven opnieuw zélf in handen nemen, minder pijn lijden en weer over jouw maximale energie kunnen beschikken? Contacteer mij dan vrijblijvend voor meer info. 

Lees hier mijn blogartikel Wil jij graag weten hoe je jouw relatie kan verbeteren?

Wil jij graag weten hoe je jouw relatie kan verbeteren?

Ondertussen lig ik na mijn knieoperatie al een kleine twee weken in de zetel of zit ik afwisselend in een rolstoel. Een aantal dagdagelijkse dingen zoals wassen en aankleden lukken gelukkig nog vrij goed zelf. Mijn haar wassen was echter een hele uitdaging: in de rolstoel met een kom op mijn schoot bleek niet zo praktisch, al had het wél een aantal onverwachte voordelen. Zo waren de rolstoel én de vloer immers ook ineens mee gewassen. Dus tips om mijn haar makkelijker te wassen zijn zeker welkom.

Voor veel zaken ben ik momenteel toch aangewezen op mijn partner. Alle credits voor hem, want hij vangt de boel hier echt goed op! Winkelen, koken, de was doen, … hij doet het allemaal … mits wat bijsturing van mij hier en daar natuurlijk.

Huishoudelijke karweien, in de tuin werken, de banden van een fiets oppompen, … zijn allemaal klussen die vallen onder de liefdestaal ‘helpen’. En toevallig is dat ook de liefdestaal van mijn partner.

Wist je dat ieder van ons een bepaalde liefdestaal spreekt? M.a.w. dat iedere persoon zijn liefde op een bepaalde manier uit?

Er zijn vijf liefdestalen: tijd en aandacht, positieve woorden, lichamelijke aanraking, helpen, cadeautjes krijgen en geven. Tijdens mijn opleiding bij Lazuli training leerde ik ook nog een zesde liefdestaal kennen. En eigenlijk kunnen die vijf andere niet zonder dit extraatje.

Je spreekt elke liefdestaal ongetwijfeld een beetje. Maar als je er eens goed over nadenkt, dan steekt één bepaalde liefdestaal er meestal toch wel met kop en schouders bovenuit.

Mijn liefdestaal is lichamelijk contact … knuffelen dus. Zonder regelmatig een knuffel te krijgen / te geven, dooft het vuur van de leeuw in mij uit, voel ik mij verwelken zoals een bloem, vloeit mijn energie beetje bij beetje weg, …

Maar wat als jouw partner nu een andere liefdestaal spreekt dan jij? Of in mijn geval: Wat als ik heel dankbaar zou zijn voor al die huishoudelijke taken die mijn partner momenteel doet, maar er daarnaast niets méér zou zijn? Dan zou ik in the end nog steeds voelen dat er iets ontbreekt in mijn relatie. Gelukkig betekent het hebben van een andere liefdestaal echter niet noodzakelijk het einde van een relatie.

Ik vind dat de volgende quote standaard vooraan in een trouwboekje zou moeten gedrukt staan:

LIEFDE IS DE BEREIDBAARHEID VAN DE ANDER OM OP ZOEK TE GAAN NAAR JOUW LIEFDESTAAL EN OM DAARAAN DAN OOK TEGEMOET TE KOMEN. Anders gezegd, als je de moeite wil én kan doen om uit te zoeken hoe je jouw liefde kan tonen aan jouw partner, volgens diens liefdestaal, dan heb je veel kans dat jouw partner jouw liefde ontvangt en gelukkig is.

Wil jij te weten komen wat de zesde liefdestaal is die je ten allen tijde kan inzetten?

Zou jij jouw partner beter willen leren begrijpen?

Wens jij meer harmonie in jouw relatie?

Boek dan snel een coachingsessie.

Bij Heart & Soul werk ik immers ook als Cupido , maar sjjjt … niet verder vertellen hé . 

Bovendien kan je de inzichten die je alzo krijgt ook toepassen in elke vorm van 'een relatie'. Een vriendin liet mij bijvoorbeeld weten dat ze meer inzicht had gekregen in de omgang met haar vader.

Lees hier mijn blogartikel Wil jij ook succesvol diëten en daarna op gewicht blijven?

Wil jij ook succesvol diëten en daarna 
op gewicht blijven?

Dit ben ik, 10 jaar en nog meer kilo’s geleden. 

Voor mijn lengte (1m75) woog ik zeker niet teveel (64kg), maar toch kreeg ik van mijn toenmalige partner te horen dat mijn heupen te breed waren en dat hij mij niet aantrekkelijk vond.

10 jaar later sta ik veel sterker in mijn schoenen dan indertijd en zou ik heel anders reageren. Ik besef nu immers dat hij eigenlijk gewoon zijn mening gaf, dat dit zijn perceptie was en dat dit alleen maar iets over hem zei en niet over mij. Maar toen kwamen zijn woorden wel heel hard bij mij binnen en dat heeft zijn sporen nagelaten ...

Het gevolg was dat ik de afgelopen jaren vond dat ik te zwaar was en dat ik op dieet moest. Maar hoezeer ik ook probeerde om af te vallen – met wisselend succes – de kilo’s kwamen er na een tijdje toch weer bij. 

Ik ben dan ook heel blij om de succesformule van hoe efficiënt te diëten en voorgoed op gewicht te blijven met jou te kunnen delen!

Ten eerste: Zoek een dieet dat bij jou past. 

Als je bijvoorbeeld proteïneshakes niet lekker vindt, ga dan op zoek naar een ander dieet. 

Is het teveel werk om apart te koken van de rest van jouw gezin? Ook dan zal het moeilijk zijn om dit dieet vol te houden.

Deze aanbevelingen heb je ongetwijfeld wel al eens ergens gelezen.

 
Ten tweede: Laat je coachen!

'10 jaar geleden lukte het mij wel om af te vallen en op gewicht te blijven, waarom dan nu niet meer?'

Omdat ik hierop het antwoord niet wist, heb ik mij laten coachen door een Lazuli life coach. 

Wacht even … Een Lazuli life coach die zich laat coachen door een Lazuli life coach? 

Inderdaad, want weet je … het ontbrak mij niet aan WILskracht om af te vallen, de wil om te vermageren was er altijd wel. Maar mensen zijn zich nu eenmaal niet bewust van tegenwerkende patronen, een negatief zelfbeeld, een gebrek aan eigenwaarde … diep in hun onderbewustzijn. En dat is ook perfect normaal, want we hebben met onze wil, ons verstand, spijtig genoeg geen toegang tot ons onderbewustzijn. Het heet niet voor niets ons ONDERbewustzijn. 


Net daarom kan een Lazuli life coach jou helpen. Hij of zij legt de redenen bloot waarom een dieet niet werkt bij jou én … wat nog belangrijker is, een Lazuli life coach begeleidt jou naar een oplossing die wél werkt voor jou.


Ik ben blij dat ik ondertussen 10kg kwijt ben en ik wil doorgaan tot mijn BMI weer gezond is. Diëten voelt helemaal niet meer aan als een opgave. 

Ik heb geen idee waarom het vroeger zo moeilijk was. Maar ik weet wél 100% zeker dat door mij te laten coachen, er in mijn onderbewustzijn iets veranderd is, waardoor ik mijn streefgewicht deze keer wél zal bereiken en ik ook daarna voor een gezonde voedingsstijl zal blijven kiezen! 


Wil jij ook succesvol diëten en daarna op gewicht blijven? 

Maak vandaag nog een afspraak voor een life coaching sessie! 

Lees hier mijn blogartikel over loslaten.

Loslaten

Heb jij er al eens bij stilgestaan waarom de bomen in de herfst hun bladeren loslaten?
 
Eigenlijk zit de natuur prachtig in mekaar! Bomen laten immers hun bladeren los om energie te sparen voor de winter die voor de deur staat. 

De meeste mensen beseffen niet dat ook wij uitgenodigd worden om dingen op te lossen en los te laten, zeker nu de dagen aan het korten zijn. 


Beeld je eens een hoop bladeren in met mooie rode, gele en bruine herfstkleuren. Elk blaadje staat voor iets waardoor je getriggerd wordt, wat je meegemaakt hebt ergens in jouw leven, iets dat jou op de één of andere manier tegenhoudt of waarvan je niet weet wat ermee te doen.

De wind kan een bladerhoop dooreen schudden, waardoor oude blaadjes opnieuw bovenaan komen te liggen. Of er vallen nieuwe bladeren van de bomen bovenop de stapel. 
Dat is net zoals in het echte leven: oude zaken uit het verleden kunnen je opeens terug parten spelen. We worden ook regelmatig geconfronteerd met nieuwe uitdagingen die we weer moeten aanpakken.

Door je te laten coachen kan je ervoor zorgen dat jouw bladerhoop niet té hoog wordt of kan je dieper in jouw berg met blaadjes gaan graven en ook daar beginnen opruimen.
 
Vaak kan je na 1 life coaching sessie alweer verder. Als je echter grote kuis wilt houden en jouw bladerhoop grotendeels wilt wegvegen, dan bekijken we samen welk traject het beste bij jou past. Immers, geen 2 bezems vegen hetzelfde …

Ook ikzelf laat me regelmatig coachen als er nieuwe (of oude bekende) blaadjes op mijn pad komen. Zo houd ik mijn energiepeil hoog en blijf ik, net zoals de bomen, stevig overeind staan.


Contacteer mij gerust als jij door de bomen het bos niet meer ziet. Samen komen we er wel uit!

Lees hier mijn blogartikel Over harde noten kraken ...

Over harde noten kraken ...

Deze okkernoot vond mijn dochtertje de afgelopen week in de tuin. ‘Een hartjesnoot mama, speciaal voor jou!’ Als hooggevoelig kind heeft ze oog voor detail. Dat heeft ze van mij. De appel – of noot – valt niet ver van de boom ...

Het deed mij eraan denken dat we allemaal af en toe een harde noot te kraken hebben. We kunnen er echter altijd voor kiezen om dat met veel liefde, waardering en respect voor de ander te doen.

Onlangs had ik een gesprek met een lieve mama. Ze vertelde mij dat ze kwade en beschuldigende berichtjes kreeg van haar ex-partner en dat ze daarvan telkens van streek was. Herkenbaar?
 
Hem een ‘hartjesnoot’ geven, zou waarschijnlijk niet veel uithalen. Vragen dat hij zich laat coachen om op een respectvollere manier te leren communiceren, zou zeker op een ‘njet’ onthaald worden.
 
Maar wat als JIJ je nu eens liet coachen!?
 
Via een éénmalige life coaching sessie kan jij jouw denken en zijn zodanig veranderen dat dergelijke berichtjes jou vanaf dan niet meer uit jouw kracht halen!

Sterker nog …
Hoe zou het voelen als jij volgende keer zou kunnen reageren met veel respect en waardering voor de ander?
Hoe zou het zijn als jij gewoon zou kunnen uitspreken hoe jij je voelt en duidelijk jouw grenzen zou kunnen aangeven?
 
Ik coach jou vanuit mijn hart, zodat jij de volgende keer die harde noot met veel liefde kunt kraken!

Lees hier mijn blogartikel over rouwverwerking ... Hoe word ik terug heel?

Rouwverwerking … Hoe word ik terug heel?

Toen mijn vader enkele jaren geleden overleed, voelde het alsof er een stukje van mezelf mee gestorven was. Ik leek een puzzel die uit mekaar gevallen was. De meeste stukken van mijn puzzel werden daarna terug mooi aan mekaar gelegd, maar er bleven toch nog enkele gaten over. Ik heb me lang niet meer heel gevoeld …
 
Voor mijn part mocht rouwen met au in plaats van ou geschreven worden. Rouwen staat voor mij gelijk aan de rauwe pijn die allesoverheersend is, die puur is en overal insnijdt. Op het moment dat je van iemand afscheid moet nemen, kom je dan ook het dichtst bij jouw kern, jouw ziel.
 
Rouwen is niet rechtlijnig. Het is niet omdat je een aantal fasen in jouw rouwproces doorlopen hebt, dat je er ineens klaar mee bent. Bekijk rouwen meer als een circulair proces, als een spiraal. Rouwen doe je je hele leven. Na verloop van tijd maakt het ‘rauwe’ normaalgezien wel plaats voor mooie herinneringen, kan je een overlijden aanvaarden, ga je je aan de nieuwe situatie aanpassen, kan je de draad van jouw leven weer oppikken, lukt het om jouw dierbare los te laten en heb je vervolgens weer plezier in het leven.

Ik heb ‘lang’ over mijn rouwproces gedaan. ‘Na drie jaar voel je je meestal terug wat beter’, had mijn lieve buurvrouw gezegd. Maar toen die drie jaren gepasseerd waren, leek het alsof ik mijn vader juist nog meer begon te missen. 
Nog steeds voelde het alsof de grond onder mijn voeten was verdwenen. Ik was het vertrouwen in mezelf helemaal kwijt. 
Fietsen en wandelen, wat ik vroeger zo vaak met mijn vader had gedaan, interesseerde mij niet meer. Op onze tochten was het vaak stil, we begrepen mekaar zonder woorden. Als er dan eens een aalscholver of reiger op ons pad kwam, hadden we het meestal allebei gezien en voelden we samen de verwondering. 


Wat maakt dan dat die éne persoon langer in zijn rouwproces blijft hangen? Of nog erger, niet aan rouwen toekomt en zijn toevlucht zoekt in zijn werk, drank of drugs? Allemaal manieren om niet te moeten voelen …


We hebben in ons leven allemaal bepaalde levenslessen te leren. Afhankelijk daarvan zal iemand er langer over doen om een overlijden te aanvaarden, om zich aan te passen, …. 
Vanaf het moment dat ik me hiervan bewust werd, heb ik me laten coachen. Want je kunt dan wel mentaal nadenken hoe je het best rouwt, er is altijd een puzzelstukje dat je niet zélf kunt helen. Jouw levensles geeft jou immers een blinde vlek, zorgt er soms zelfs voor dat je hulp vergeet te vragen.

Wist je trouwens dat overspel, een echtscheiding, een verhuis, een ontslag, … (en jij kent vast nog  andere voorbeelden in jouw leven) allemaal vormen van rouwen zijn?


Ik voelde mij opgelucht toen ik uiteindelijk hulp zocht bij mijn rouwproces.
Indien jij ook graag begeleiding wenst en jouw verhaal kwijt wilt, dan coach ik jou graag, met hart en ziel, naar de oplossing die in jezelf zit.
Samen gaan we op zoek naar jouw ontbrekende puzzelstukjes …